Ting at blive klog af

De 5 herskerteknikker:

Berit Ås, norsk politiker: Hvordan mænd udnytter herskerteknikkerne til at styre kvinder!

1. Usynliggørelsen.

2. Latterliggørelse.

3. Tilbageholdelse af information.

4. Dobbeltafstraffelse.

5. Påføring af skyld og skam.

 

Uddybende forklaringer til teknikkerne – lær at se dem, når de er i brug!

Ad. 1: Når Kvinder bliver glemt, overset eller overhørt. Usynliggørelsen fratager kvinder deres identitet eller minder dem om, at de er mindre værd – at de er uden betydning og mening.

Ad. 2: Når KVINDER’s indsats bliver hånet, grint ud eller sammenlignet med dyrs (fx en høns), når KVINDER bliver hængt ud for at være specielt følsomme, sanselige eller seksuelle væsner, eller når KVINDER bliver afvist som kolde eller kyniske. Alt sammen betegnelser, som generelt ikke møntes på mænds indsats

Ad. 3: Når man tier om KVINDER’s indsats i hjemme- og husholdningsarbejdet, når mænd som en selvfølgelighed henvender sig til andre mænd – ikke til kvinder – med information om vigtige sager på arbejdspladsen eller i det politiske arbejde.

Ad. 4: Når det både er galt, hvad KVINDER gør og galt, hvis de ikke gør det. Denne teknik tages altid i brug over for dem, man har fordomme imod. fx. når kvinder beskyldes for at være årsag til de mange skilsmisser, samtidigt med at de beskyldes for ikke at være politisk aktive – dam you if you do, and dam you if you don´t

Ad. 5: Dette sker gennem latterliggørelse og dobbeltafstraffelse. Når Kvinder får at vide, at de ikke er gode nok – selvom grunden er: at de tænker og handler anderledes og nyt i fht. mænd, eller at de ikke har kunnet skaffe sig adgang til info, som mænd behersker.